Pro zákazníky

přestavba a rozšíření rodinného domuPřestavba a rozšíření rodinného domu z 30. let v Malešicích, jeho doplnění o jednopodlažní přístavbu a vytvoření krytého stání pro dva automobily. Účelem byla očista původní stavby z 30. let, neboť byl několikrát upravován a především vlivem necitlivé rekonstrukce v 90. letech ztratil původní architektonické kvality.

Prvním krokem tedy bylo odstranění všech přístaveb a přílepků k domu tak, aby vynikl jeho původní tvar. Ten tvořil půdorysu ve tvaru písmene "T", tedy průnik dvou štíhlých obdélníků se sedlovou střechou. Nová jednopodlažní přístavba byla materiálově odlišena, uklizena v severovýchodním rohu parcely a hmotově nyní navazuje na přístavbu ze 70.let, která se díky stejnému opláštění a novému zastřešení plochou střechou stala její součástí. Z ulice je přístavba nenápadná a výškově navazuje na garáž souseda.

přestavba a rozšíření rodinného domuPřestavba a rozšíření rodinného domu z 30. let v Malešicích, jeho doplnění o jednopodlažní přístavbu a vytvoření krytého stání pro dva automobily. Účelem byla očista původní stavby z 30. let, neboť byl několikrát upravován a především vlivem necitlivé rekonstrukce v 90. letech ztratil původní architektonické kvality.

Prvním krokem tedy bylo odstranění všech přístaveb a přílepků k domu tak, aby vynikl jeho původní tvar. Ten tvořil půdorysu ve tvaru písmene "T", tedy průnik dvou štíhlých obdélníků se sedlovou střechou. Nová jednopodlažní přístavba byla materiálově odlišena, uklizena v severovýchodním rohu parcely a hmotově nyní navazuje na přístavbu ze 70.let, která se díky stejnému opláštění a novému zastřešení plochou střechou stala její součástí. Z ulice je přístavba nenápadná a výškově navazuje na garáž souseda.

Přístřešek pro automobily byl navržen jako subtilní konstrukce s plochou střechou. Byl umístěn u jižní hranice pozemku, tedy co nejblíže sousední komunikace v ulici Vydrova.

Důležitým aspektem rekonstrukce stavby bylo navrácení jejího původního charakteru. Plastová okna byla nahrazena dřevěnými v přírodním odstínu s dobovým členěním, ve fasádě byly doplněny jemné detaily jako např. kanelura v omítce v pásu pod okny. Fasáda byla navržena ze světle šedé, přírodně probarvené omítky s přirozenou patinou. Kontrastně působí přístavba, která byla obložena velkoformátovými tmavě šedými deskami Cembonit. Okenní otvory v nové hmotě tvoří velkorysá okna bez členění a s nulovým parapetem, umožňující maximální propojení domu se zahradou, které doposud zcela chybělo.

Dispozice v původním objektu doznala jen drobných změn, které ji přizpůsobují potřebám investora a současným požadavkům na bydlení. Přízemí obsahuje vstupní zádveří umístěné v severovýchodním rohu objektu, WC, koupelnu s kotlem. Zbytek podlaží tvoří jeden velký obytný prostor s příjemnými zálivy pracovny a kuchyně s jídelnou, která má přímou vazbou na zahradu. Vertikální komunikaci zajišťuje úsporné schodiště umístěné při jižní fasádě v původní pozici. Druhé podlaží objektu je čistě klidovou zónou a dispozice nedoznala výrazné změny, pouze došlo k doplnění koupelny s toaletou namísto původní šatny. Dále se zde nachází dětský pokoj a ložnice, která je nově doplněna vikýřem s přímým vstupem na plochou střechu přístavby. Nová přístavba není s domem přímo propojena a obsahuje spíše doplňkové funkce, které nemají přímou vazbu na dům. Je zde velká dílna/sklad, pracovna, která je zároveň společenskou místností, hernou a dále nutné sociální zázemí.

Stavebně-technické řešení

Konstrukce přístavby byla navržena jako dřevostavba systému two by four. Nosné jádro dřevěných stěn tvoří kostra z řeziva KVH profilu 60 x 160 mm. Zastřešení je řešeno plochou střechou s vnitřními svody a atikou po celém obvodu objektu. Hlavní hydroizolace byla navržena z PVC fólie, kterou chrání vrstva promývaného kameniva. Spád střechy tvoří vrstva spádového polystyrénu. Oplechování atiky bylo navrženo z titanzinku stejně jako veškeré klempířské prvky na objektu. Okenní otvory byly opatřeny dřevěnými euro okny. Přístřešek pro automobily tvoří ocelový skelet s I profilů, mezi průvlaky jsou kladeny dřevěné fošny. Vše je zaklopeno OSB deskami, na které byla nakladena hydroizolace z PVC fólie chráněné vrstvou promývaného kameniva. Boční opláštění této stropní konstrukce a atiky bylo navrženo z tmavě šedých desek Cembonit. Fasády objektu jsou tvořeny kombinací omítky a obkladových desek Cembonit, jak bylo popsáno výše. Napojení na inženýrské sítě se nezměnilo oproti původnímu stavu.

Kontakt

Sídlo firmy

JE-Art s. r. o.
V olšinách 2300/75
Strašnice
100 00 Praha 10

Provozovna

JE-Art s. r. o.
Dražkovická 1500
530 02 Pardubice

Josef Elbers
Mobil: + 420 777 329 119
Email:

Ing. Jan Horák
Mobil: + 420 777 331 334
Email:

facebook_page_plugin
Chcete se zeptat?
2000 znaků zbývá